• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
Vandaag geopend van 09:00 t/m 21:00



Geplaatst 31-10-2022 | Hilde

5 tips voor een duurzame, klimaatbestendige tuin

Een duurzame, klimaatbestendige tuin is helemaal niet ingewikkeld en alle beetjes helpen. Wij geven je graag 5 eenvoudige, slimme tips waarmee je jezelf, je portemonnee en de natuur blij maakt!

1. Ga wijs om met water

Water in de tuin, of het nu een vijver, een teil met drijvende waterplanten of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren en insecten aan. Vang overtollig regenwater op met een regenton (dan heb je meteen gratis water voor je planten voorradig) of een groen dak. 'Tegel eruit, plant erin' helpt ook. Een geheel betegelde tuin staat doorgaans garant voor wateroverlast en hittestress. Start nu met het vergroenen van jouw tuin en ga wijs om met water.

2. Plantaardig in plaats van 'harde' materialen

Kies voor hagen in plaats van een houten schutting of muur om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van bijvoorbeeld wilgentenen en laat die begroeien met klimplanten. Of hang er verticale tuintjes of allemaal potten en hangzakken vol planten of kruiden aan. Dit biedt veel voordelen. Je gaat hittestress tegen, maakt het mogelijk dat kleine dieren, zoals egels, van tuin naar tuin kunnen struinen op zoek naar voedsel en hagen bieden ook voeding en/of beschutting aan tuinvogels. Bovendien nemen hagen (in tegenstelling tot stenen of houten schuttingen) water op. Net zoals verticale tuintjes en hangpotten en -zakken. Kies daarom ook voor gras of voor 'halfverharding', zoals grind, split, kiezels, of waterdoorlatende tegels voor paden en terras. Ook daarmee voorkom je wateroverlast én oververhitting.

3. Stop met het winterklaar maken van de tuin

Dat is echt uit de tijd. Je bespaart jezelf veel werk en je verbetert er de biodiversiteit en de grond mee. Laat afgestorven planten, verdorde siergrassen en afgevallen bladeren gewoon met rust, hier nestelen diertjes zich in en het dient als voedsel voor veel tuindieren als vogels. Bladeren verwijder je alleen van je gazon en uit de vijver (en dakgoten!), maar laat ze verder gewoon liggen tussen de planten en op de aarde. Ze werken als 'mulchlaag', beschermen tegen vorst en bieden beschutting aan kleine dieren en insecten. Wanneer bladeren vergaan verrijken ze (met hulp van wormen en andere kleine organismen) de voedingswaarde en structuur van je grond.

4. Sterke planten, struiken en bomen voor elk seizoen

Zorg voor een sterke, gevarieerde (inheemse) beplanting, met voorjaarsbollen (nu is dé tijd om die te planten!), vaste planten, bodembedekkers, één- en tweejarige bloemen, (wintergroene en/of bessen-) struiken en (fruit)bomen. Zo bloeit er het hele jaar door iets in de tuin, waardoor je zo lang mogelijk plezier van je eigen buitenruimte hebt. Bovendien hebben nuttige insecten, zoals bijen en vlinders en kleine dieren, zoals vogels en egels er baat bij. Bomen en struiken zorgen voor verkoeling en nemen relatief veel water op. Je plukt er soms letterlijk de vruchten van; vers, gezond en praktisch!

5. Ga voor een groen dak

Leg een groen dak aan op de uitbouw, schuur of garage, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes, zoals Sedum, of met een mix van wilde kruiden. Eventueel aangevuld met zonnepanelen, die zelfs beter presteren op een groen dak. Er zijn nog veel meer voordelen:

  • een groen dak werkt isolerend en geluiddempend.
  • een groen dak vangt fijnstof en regenwater op.
  • een groen dak is aantrekkelijk voor insecten en dus ook weer voor vogels.
     

Groen Klimaatplein

Ken jij het Groene Klimaatplein al? Op dit centrale punt, welke je vindt op onze afdeling tuinplanten, kun je praktische informatie vinden over hoe je klimaatvriendelijk kunt tuinieren. 

Je vindt op ons Groene Klimaatplein informatie over de volgende vier onderwerpen:

  1. Groene daken;
  2. Water in je tuin (voorbeelden van hoe je water in je tuin kunt opslaan én weg kunt laten lopen);
  3. Tegel eruit! Wat erin? (voorbeelden van plantencombinaties en grond die je hiervoor kunt inzetten in jouw tuin);
  4. De levende tuin (meer bijen, vogels en vlinders in je tuin met voorbeelden van planten, voedsel en behuizing)

Wil jij ook graag meewerken aan een beter klimaat, maar weet je nog niet precies hoe je dit kunt doen? Kom dan gerust langs voor inspiratie en informatie rondom ons Groene Klimaatplein. We helpen en adviseren je hierbij graag! Meer lezen over het Groene Klimaatplein? Ga naar https://groenklimaatplein.nl/